marți, 20 aprilie 2010

Prajitura "nuante"




Ingrediente
pentru blatul simplu:
  • 3 oua
  • 75 g zahar
  • 140 g faina     
pentru blatul de cacao:
  • 3 oua
  • 75 g zahar
  • 90 g faina
  • 30 g cacao
pentru blatul de nuci:
  • 3 oua
  • 75 g zahar
  • 90 g faina
  • 4 linguri nuca macinata
Pentru toate blaturile, se bat oule cu zaharul pana se topeste zaharul si se ajunge la consistenta unei creme.

Se incorporeaza ingredientele uscate incet, amestecand de jos in sus si se toarne compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se coc aproximativ 15'.
Blatul alb.
Blatul ciocolatiu.
Si blatul de nuca

Sirop:
  • 1 pahar apa 
  • 6 linguri zahar
  • esenta de vanilie
Se fierbe apa cu zaharul si cand se raceste se adauga vanilia.

Crema:
  • 750 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  •  3 linguri cu varf amidon
  • 5 linguri faina
  • 50 g ciocolata alba
  • 150 g zahar
  • 150 g unt
  • 4 linguri zahar pudra
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 50 g nuca
  • 1/2 fiola esenta rom
  • 2 lingurite ness.
Se bat galbenusurile cu zaharul. Se adauga faina, amidonul si un pic de lapte si se omogenizeaza.Separat se fierbe restul de lapte cu ciocolata.Se adauga treptat galbenusurile amestecand continuu.Este preferabil ca atunci cand se toarna galbenusurile in lapte, acesta sa nu ajunga la temperatura de fierbere.Se lasa vasul pe foc 10' amestecand tot timpul.Untul se bate spuma cu zaharul pudra.

Cand se raceste se incorporeaza untul treptat in crema
si apoi se imparte crema in trei:
intr-o parte se incorporeaza nesul si esenta de rom;
in alta nuca si 1/2 din vanilie;
in ultima parte se pune cealalta jumatate din esenta de vanilie.

Se pune blatul cu nuca pe fundul tavii, se insiropeaza si se intinde crema simpla.

Se pune blatul de cacao, se insiropeaza si se intinde crema cu nuca.

Ultimul blat este cel alb, se insiropeaza si se pune crema cu ness.
Glazura:
  • 100 g ciocolata 
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt
Ciocolata se rupe in bucati si se pune la foc impreuna cu laptele si untul.Dupa ce se incalzeste compozitia se ia de pe foc si se agita bine pana la topirea ciocolatei se a untului.Se mai pune la incalzit daca mai este nevoie.Inainte de-a o intinde pe prajitura se lasa la racit.
Pentru ornat:
  • 50 g ciocolata alba
  • 2 linguri frisca lichida
Se topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida.
Peste ultimul strat al prajiturii se intinde glazura neagra, se lasa la racit si apoi se picura ciocolata alba care trebuie sa fie calda.

Se taie dupa ce a stat cateva ore la frigider.

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters