sâmbătă, 20 martie 2010

Prajitura cu mere si frisca



Aceasta prajitura este preferata familiei mele si nu numai.Toti cei care au gustat-o au fost incantati.
Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 7 linguri faina
  • 7 linguri zahar
  • 6 linguri ulei
Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare.

Se pune treptat zaharul si se  mixeaza pana se formeaza o bezea consistenta.
 

Galbenusurile se bat cu uleiul si un praf de sare.Bezeaua,galbenusurile si faina se amesteca usor, de jos in sus, cu o lingura.


Se pune compozitia intr-o tava(23/38) tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se baga in cuptorul incins,la foc mic, pentru 20-30'.

Pentru compozitia de mere:
  • 9-10 mere de marime potrivita 
  • 1/2 lamaie
  • 9-10 linguri de zahar(se pun mai intai 7-8 linguri si apoi,in functie de gust se mai adauga)
Merele se rad,se stropesc cu zeama de lamaie si se pun la calit, la foc mic, impreuna cu zaharul.

Se tin pe foc amesatecandu-se din cand in cand pana scade toata zeama din mere.Cand sunt gata se pune 1/2 lingurita de scortisoara.

Sirop:
  • 300 ml apa
  • 5 linguri de zahar
  • 1fiola esenta de vanilie
Se fierbe apa impreuna cu zaharul pana cand acesta se topeste.Cand se mai raceste se adauga esenta de vanilie.
Crema:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 50 g unt
  • 1 galbenus
  • 1 fiola esenta de vanilie
Faina si zaharul se dizolva intr-o cana cu o parte din lapte.Compozitia rezultata se amesteca cu restul de lapte si se pune pe foc, amestecandu-se continuu pana ajunge la consistenta unei smantani groase.Cand se mai raceate(temperatura suportabila la deget) se pune galbenusul si se amesteca.

Untul se pune cand crema este calduta.
Decor:
  • 300 ml frisca lichida
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 plic intaritor de frisca
  • bilute de ciocolata
Asamblarea prajiturii:
Se insiropeaza blatul (blatul,siropul,crema si merele trebuie sa fie bine racite)
Se pun merele peste blat.

Peste mere se pune crema.

Se tine prajitura 1/2 ora la frigider dupa care se acopera cu frisca batuta cu intaritorul de frisca si zaharul vanilinat.

Se lasa 2-3 ore la frigider si apoi se taie.

Un comentariu:

  1. Multumim pentru reteta.Este o prajitura delicioasa,usor de preparat si ieftina zic eu..Am facut-o de nenumerate ori si de fiecare data a iesit la fel de buna.multumim multumim multumim

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails