miercuri, 31 martie 2010

Prajitura Adelina


Blat:
  • 8 oua
  • 200 g unt
  • 2 lingurite ness
  • 1 lingura cacao
  • 300 g zahar
  • 1 esenta de rom 
  • 2 cani faina
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri miez de nuca macinat
Se separa albusurile de galbenusuri, apoi albusurile impreuna cu un praf de sare se bat pana se obtine o spuma tare.Se adauga zaharul treptat si se mixeaza pana se obtine o bezea consistenta.

Se mixeaza si galbenusurile cu un praf de sare si apoi se amesteca impreuna cu untul topit partial.

Crema de galbenusuri,faina,paful de copt, cacaoa,nuca, esenta si nessul dizolvat in 100 ml apa se pun peste bezea si se amesteca usor de sus in jos pana se obtine o compozitie omogena.Se rastoarna intr-o tava 26/38 (eu am facut in tava de 20/30 si mi-a iesit prea inalt blatul) tapetata cu hartie de copt si se baga in cuptorul bine incins.


Dupa 25-30' se verifica daca este copt cu ajutorul unei scobitori.
Sirop:
  • 150 g zahar
  • 150 ml apa
  • 50 ml lichior ciocolata
Se fierbe apa cu zaharul .Cand se mai raceste se adauga lichiorul de ciocolata.Ideea cu lichiorul de ciocolata este de la Miha

Crema:
  • 200 g zahar
  • 1 cana apa
  • 10 g gelatina
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 plic praf de frisca
  • 1 lingurita ness
  • 1 fiola esenta rom
Se fierbe apa impreuna cu zaharul pana la dizolvarea acestuia.

Gelatina se amesteca intr-o cana cu 100 ml sirop fierbinte dupa care se adauga peste cealalta parte de sirop si se amesteca bine.Aceasta operatiune se face dupa 5' de la oprirea focului.Compozitia obtinuta se pune la racit.

Frisca lichida se mixeaza impreuna cu praful de frisca.Cand se intareste se pun esenta de rom si nessul.

Se adauga  3-4 linguri de sirop cu gelatina(racit) in spuma de frisca si se mixeaza pana la incorporarea completa a acestuia. Se repeta operatiunea pana cand siropul se incorporeaza in intregime in frisca.

Blatul (racit) se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza o parte, se pune jumatate din crema.

Dupa ce s-a repartizat crema uniform,pe toata suprafata se pune cel de-al doilea blat, se insiropeaza si acesta, se pune restul de crema si se niveleaza.

Se taie prajitura dupa ce a stat 2-3 ore la frigider. A doua zi este mai buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails