marți, 9 martie 2010

Mucenici moldovenesti

Data de 9 martie marchează, în calendarul popular, sfârşitul iernii şi începutul primăverii. În tradiţia populară românească, această zi se mai numeşte şi „Porneala plugului”, în vechime existând obiceiul ca de 9 martie ţăranii să pornească la arat. Sărbătoarea celor 40 de mucenici este cea în care se încheie „Zilele Babelor”.

Aceasta reteta este preluata de pe blogul ciocolata si zahar.
Ingrediente pentru 40 de mucenici:
  • 160g unt
  • 250 ml lapte caldut
  • 250 ml apa calduta
  • 2 oua
  • 300 g zahar(se poate si mai mult -cam 400g)
  • 75 g drojdie proaspata sau 3 pachetele drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • 1100-1200 g faina ( depinde de cat de uscata este faina)
  • 1 galbenus de ou + 1 lingura lapte pentru uns mucenicii
Se amesteca intr-un vas incapator laptele, apa, untul topit, ouale,zaharul,sarea.Drojdia se freaca intr-o cana cu 2-3 linguri de zahar si se toarna peste celelalte.Se incorporeaza si faina putin cate putin pana se obtine un aluat elastic. 
Aluatul se framanta 25' dupa care se acopera vasul in care se afla si se  lasa la dospit timp de 1 ora intr-un loc calduros. 
Dupa ce a dospit se imparte in patru si din fiecare sfert se modeleaza cate un sul, se da prin faina si se taie in 10 parti egale. astfel se obtin 40 debucati de aluat.
Din fiecare bucata se formeaza cate un fitil care se rasuceste.

Se unesc capetele fitilului si din cercul obtinut se formeaza cifra 8.

Se aseaza mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la dospit pentru inca o ora.
Inainte de a-i baga la cuptor se ung cu ajutorul unei pensule cu amestecul de galbenus si lapte.

Se coc in jur de 20 de minute, pana devin aurii.

Cum se scot din cuptor se ung cu miere

Si se presara cu nuca macinata

Un comentariu:

  1. Foarte gustosi mucenicii!! Am sa-mi notez reteta , sunt departe de casa si anul acesta e rindul meu sa-i fac...Te pup si numai bine!!

    RăspundeţiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails