duminică, 28 februarie 2010

Tochitura



Avem nevoie de:
  • 1 kg carne de porc (spata sau pulpa)
  • 200 g kaizer afumat
  • 1 lingurita de boia
  • 100 ml vin alb
  • sare
Se taie carnea in bucati



Acestea se pun la prajit in ulei intr-un ceanel de tuci bine incins.Se acopera ceaunelul cu un capac si se lasa carnea sa fiarba in suc propriu amestecand din cand in cand.Cand a secat zeama si carnea incepe sa capete o culoare aurie se pune kaizerul taiat felii.


Se potriveste de sare dupa gust si se adauga vinul.Dupa ce a scazut si vinul, se mai lasa un pic pana cand carnea capata iar o culoare aurie si se pune boiaua de ardei .



    Se amesteca pentru a se repartiza boiaua pe toate bucatile de carne si se mai lasa 2-3 minute.
    Poate fi servita cu mujdei de usturoi alaturi de mamaliga sau cu ou ochi, branza si mamaliga.


sâmbătă, 27 februarie 2010

Somon la gratar cu garnitura de paste.

Este o mancare sanatoasa, usoara, agreata de fiul meu care este foarte mofturos.
 
Avem nevoie de: 
  • 1-2 rondele sau fileuri de somon
  • 1 lingura ulei de masline
  • busuioc uscat, piper,sare
Rondelele bine uscate cu un servet absorbant se ung cu uleiul de masline,se sareaza, se condimenteaza,si se impacheteaza in hartie de copt.

Pachetelele se pun pe gratarul incins, se acopera cu un capac si secoc cate 5-7 minute pe fiecare parte.


 Se fierb 50-100 g de paste in apa sarata,se scurg, se pune putin ulei de masline,sare, oregano si se amesteca.

Smantanita


Este o reteta preluaata de pe blogul lui Miha si adaptata la tava mea cu dimensiuni de 26/38
Ingrediente pentru foi:
  • 250 g zahar
  • 2 oua
  • 4 linguri smantana
  • 1.5 lingurite bicarbonat (eu am pus de amoniu)
  • 1 praf de sare
  • faina cat cuprinde pentru a se obtine un aluat elastic care se poate intinde.
Se amesteca  ingredientele(zahar,oua,smantana,sare,bicarbonat) si apoi se adauga faina. Aluatul obtinut se imparte in 3 parti egale.
 
Se intind 3 foi care se coc pe dosul tavii in cuptorul incins la 180 grade timp de 10'
 
     
       
Dupa ce se coace foaia se desprinde cu grija cat inca e calda deoarece la racire devine casanta.
Pentru crema:eu am dublat cantitatile la crema,mai putin zaharul si cacaoa
  • 400 grame unt
  • 250-300 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri cacao
  • esenta de vanilie
Se amesteca laptele rece cu faina si apoi se pune la fiert pana se ingroasa.
 
Untul se taie in cubulete si se topeste dar nu de tot.O parte din bucati trebuie sa ramana netopite.Se mixeaza pana devine ca o crema, se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana la topirea zaharului.


Spuma de unt se adauga cate putin in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte compozitia in doua parti: in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.
Glazura:
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca
Se topeste giocolata impreuna cu untul si frisca (e bine ca topirea sa se faca pe baie de apa ca sa nu se taie compozitia asa cum mi s-a intamplat mie)Peste prima foaie se intinde crema cu cacao, se aseaza a doua foaie peste care se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
 Se lasa la rece pana a II-a zi.Eu am last-o 5 ore.

miercuri, 24 februarie 2010

Tort diplomat cu fructe





Ingrediente: 
  • 1 cana zahar
  • 20 g gelatina
  • 500 ml frisca lichida
  • 200 ml frisca lichida sau un plic frisca praf pentru ornat
  • 1 plic frisca praf
  • 2 pachete (mici) de piscoturi
  • fructe ( capsuni, portocale kiwi, etc)
Zaharul impreuna cu doua cani de apa se pune la fiert. Dupa ce a dat un clocot se opreste focul si se adauga gelatina care a fost dizolvata mai intai in putina apa calda. Se amesteca pana se dizolva complet gelatina.Siropul se pune la racit.
Intre timp se mixeaza intr-un vas incapator frisca lichida(trebuie sa fie rece, de la frigider).Cand s-a intarit se adauga praful de frisca si apoi, putin cate putin,mixandu-se continuu siropul bine racit(temperatura camerei poate chiar un pic mai rece). Se mixeaza pana ce compozitia devine ca o smantana mai consistenta.
Se aseaza pe un platou rotund partea circulara de la o forma detasabila de tort. Se pun piscoturi atat pe fundul formei cat si pe peretii acesteia, in pozitie verticala. Se toarna jumatate din compozitie in forma, se niveleaza si se aseaza fructele taiate feliute. Se pune si cealalta jumatate se niveleaza si se baga platoul in frigider pana la intarirea sarlotei.
Cand este destul de consistenta se scot marginile detasabile si se orneaza dupa imaginatie.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
free counters